Khalili Habibuallah

Monday, 4 February 2013

Nawaitu Kerana Allah

Views

Assalamualaikum W.B.T

Sepanjang cuti  sem ini aku hanya menghabiskan masa  di rumah..
Sedang mengadap laptop & t mengemas kini file & folder yang tidak diguna then terbuka folder picture..Folder picture ZOO NEGARA ^-^

Mengimbau kembali waktu pergi ke Zoo Negara..Pergi sebagai Volunteer ^-^ Bukan senang nak jadi volunteer an??
Alhamdulillah..aku adalah insan yang bertuah & dipilih untuk jadi salah seorang sukarelawan..
Sukarelawan ape?? ^-^ sukarelawan di Zoo Negara =) ..Even benda ni dah hampir dengan exam..Aku tetap dengan hati terbuka pergi & then nak tahu apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan volunteer 2...

Wah bila sampai pintu masuk Zoo Negara 1st sekali dalam fikiranku...Nak jumpa dengan KUDA KERDIL  yang berlakon dalam cerita ZOO tu =) Mudah-mudahan jumpa la...Tapi main aim event ni nak jadi volunteer n niat tu kena betul..buat kerja ni ikhlas kerana Allah..

Sampai je dalam zoo,kami dibahagikan kumpulan & tugas then ikut leader serta tempat yang ditetapkan...Alhamdulillah aku serta 5 orang rakan sekumpulanku dapat supervisor yang nak dikatakan OK la =)(Pak Cik Hassan)macam pernah tengok ^-^

Alangkah teruja & terkejutnya aku...KUDA yg kutunggu2..Akhirnya..Jumpa juga...Depan mata dah..HOBBIT & WIZARD...Comel sangat...Mula2 nampak macam ganas...tapi lama2 jinak dah...Mula lah sesi bergambar dengan "Sang Kerdil" ni=)

http://2.bp.blogspot.com/-xZUGYbg5bwM/T-NNfL23mZI/AAAAAAAAACQ/sryIdHxvpQ4/s320/DSCN4685.JPG
Sang Kerdil HOBBIT n WIZZARD(tangan sape tu?cuba teka???)


Bergambar2 juga..Kerja jalan juga..aku & yang lain diminta membuat kerja harian sama seperti staff2 zoo ini lakukan..sapu sampah,beri makan pada haiwan,bersihkan kandang n macam2 lagi..Kerja yg diberi tak la berat sangat...Just yang ringan2  =)

Seharian berada di sana...Banyak benda baru yang dipelajari..Haiwan2 ni makan apa? Cara hidup mereka bagaimana..Banyak new knowledge yang dipelajari..Tak sia-sia kami semua join aktiviti ni..Even penat buat kerja yg tak seberapa ^-^ tapi best sangat bersama dengan haiwan2 ni specially si Sang Kerdil ni..hihi


Rasanya kalau ada lagi program nak pergi banyak kali pun takpe..Betul tak??Banyak faedahnya..Selain kita tak membazir masa & tidur je dalam bilik..Sekurang2nya ada la benda yang berfaedah untuk dibuat..Buat kerja ni pun bukan semata2 nak dapat nama..Sebenarnya niat kita kena ikhlas kerana Allah..Mudah2an apa yg kami lakukan ini mendapat balasan baik kelak =)


http://2.bp.blogspot.com/-yKGM0xTsdfs/T-Q86Fud_DI/AAAAAAAAACc/zcPrULQI33M/s320/DSCN4771.JPG
tempat kerja kami

p/s: Bekerja n buat amal tu kita kena lah niat kerana Allah =)

SYUKRAN JAZILAN ^-^

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...