Khalili Habibuallah

Saturday, 23 February 2013

Views
Assalamualaikum W.B.T

Alhamdulillah...Aku masih meneruskan wadahku seperti biasa walaupun sudah beberapa hari aku tak meng"update" post baru...Sibuk dengan jadual kelas yg padat serta meeting dgn komitmen lain...Tapi Alhamdulillah itu semua bukannya bebanan buat diriku..Tetapi itulah cabaran...Cabaran yg mengajar kita erti kehidupan...

Hari ni cuti hujung minggu..Maybe ada sahabat2 

Hari ini Ahad...Cuti hujung minggu...Maybe hari ni ada yg pulang ke kampung @ rumah parents..Maybe juga ada sahabat-sahabat yg outing bersama teman mereka..Ada ju

SYUKRAN JAZILAN ^-^

Tuesday, 19 February 2013

Hari Pertama

Views
Assalamualaikum W.B.T

Alhamdulillah..Bersyukur padaMu Ya Rabbi kerana memberi nafas padaku lagi utk meneruskan hidup..Malah memberiku peluang utk meneruskan wadah-wadahku ini..

Hari pertama untuk semester 4 ini...Hari pertama menjejakkan kaki ke USIM tercinta^-^
Persekitaran USIM masih lg seperti dahulu..Tiada apa-apa perubahan..Itulah yg aku lihat..Maybe ada cuma aku yg tidak perasan..Masih lg pekerja-pekerja membersihkan kawasan-kawasan tertentu...Bersih & cantik..
Bulatan IQRA'



CANSELORI..Tetap gah...


Teruja masuk kuliah pertama hari ini...Alhamdulillah dapat lecturer from Malaysia uyk subjek Akhlak & Tasawwuf^-^...Agenda pertama mestilah taa'ruf..Hebat...Ustaz ini lepasan Al-Azhar, Mesir...mesti banyak ilmu yg hendak disampaikan..Then kami belajar seperti kuliah biasa..3jam dalam dewan kuliah..memang menguji kesabaran...

"AKHLAK & TASAWWUF"buku pertama yg ku beli hr ini^-^

Peristiwa agak teruk rasanya bagi diriku..hanya 5 orang student sahaja yg attend kelas tutorial utk Perkamusan Arab & Komunikasi..Sebelum ini ada berita mengatakan kelas tutorial akan bermula pd minggu hadapan..So,ramailah student sudah pulang terutamanya kelasku..Nasib menyebelahiku serta rakanku..Kebetulan ada meeting dgn pihak HEP kemudiaan habis awal..Sempatlah kami masuk ke kelas setelah mendapat msg drpd rakan ku..Even lambat kami tetap pergi..Alhamdulillah...Dr. dapat terima alasan kami..& rakan-rakan lain yg tdk hadir itu...Tunggulah respond dr DR...Pengalaman belajar 5 org dlm kelas^-^

P/S: After ini kena alert dgn timetable..& dapatkan sesuatu info yg betul..







SYUKRAN JAZILAN ^-^

Monday, 18 February 2013

Keep Spirit!!! Keep Istiqamah!!!

Views
Assalamualaikum W.B.T




Alhamdulillah..aku mampu lg diberi kesempatan utk meneruskan wadahku ini...Dalam mood menghintung hari...sedar tak sedar one more day utk aku memulakan sesi perkuliahan utk semester 4..Cuti selama beberapa minggu membuatkan diri ini diselebungi sifat kemalasan..Ya Allah jauhkan lah aku dri sifat itu...

Esok bermula la semester baru...Dapat la bertemu & melepaskan rindu pada sahabat-sahabat yg sudah hampir beberapa minggu tidak berjumpa..Tetapi kami masih lg berada di fakulti, dewan kuliah & kelas yg sama..& cuma lecturer yg berbeza....Agak-agaknya siaplah lecturer yg bakal mengajar kami...Tak sabar rasanya^-^

Alhamdulillah..Pagi-pagi lg received message from Islamic Bank...PTPTN sudah masuk^-^....Wahh...But...Remember that....Uruskan duit itu dengan bijak..Jgn membazir..Yg penting jelaskan yuran terlebih dahulu....

Sempena sem baru ini...kita mesti ada azam & semangat baru bukan??Tanamlah azam & semangat yg baru untuk kita lebih berjaya & lebih cemerlang...Jadikanlah perkara yg lalu sbgi pengajaran dlm hidup kita..Jadikan hari ini &bakal mendatang lebih baik dri sebelumnya..InsyaAllah...

Teruskan berjuang..Sesungguhnya perjuangan kita masih lg panjang...& bukan setakat utk kita menghadapi final exam sahaja...Liku-liku kehidupn kita masih lg panjang...Diharap perjuangan kita ini berterusan & jgn hanya pada setengah jalan...

Sambutlah semester baru ini dengan azam & semangat yg baru even kita masih lg berada di tempat yg sama..Tingkatkan perubahan positif pada diri kita & buanglah sifat negatif tu ^_^...InsyaAllah..Jika niat kita baik..Allah akan permudahkan..Amiin....

P/S: selamat melangkah ke semester baru sahabat-sahabat semua..Keep spirit!!! Keep Istiqamah!!!




SYUKRAN JAZILAN ^-^

Friday, 15 February 2013

Semester Baru Akan Bermula

Views
Assalamualaikum W.B.T


Alhamdulillah..aku masih lagi bernafas utk meneruskan kewajipan ku sbgi seorg muslimat..Begitu juga dgn wadahku ini..Aku masih lg bersemangat untuk berkongsi wadah-wadahku ini...InsyaAllah...

Alhamdulillah..berkat hari jumaat pagi ini aku berjaya menembusi laman sesawang eStudent USIM bg mendaftar kos untuk sem baru ini..Semester 4...Setelah sekian lama menunggu daripada semalam..Akhirnya berjaya..Sabar itu penting ^-^
list subjek ku..byknya ^-^

Utk sem ini jadual ku pack berbanding dgn sem2 yg lepas..Subjek untuk kali ini juga banyak..Selaras lah dgn kos yg aku ambil..Bahasa Arab & Komunikasi..InsyaAllah..Lagi 2 tahun akn tamat pengajianku..Mudah-mudah an tercapai hajtku untuk grad & merasa palia jubah konvo ^-^

Tak sangka pulak aku ditukarkan ke kelas BBA2...Kelas sewaktu ku sem 1..Aku tak kisah berada di kelas mana pun..Tapi kesian pada sahabat ku..Yg seorang ni..Teman sebililkku...Tapi nak buat macamana..Sistem USIM macamtu..Tak pe la sahabat.. Kita boleh jumpa hari-hari..Cuma kita berbeza kelas sahaja..

my schedule...new sem...

Even banyak subjek pada sem ini..Itu bukan satu halangan & bebanan buatku..begitu juga pada sahabat-sahabat seperjuanganku yg lain...Niat yg baik dalam mencari ilmu..Tidar rugi sahabat-sahabat..
Yg penting kita selalu ingat yg kita ada DIA..yg selalu ada sewaktu kita susah & senang..Selalulah memohon & meminta padaNya..Allahu Robbi..
Hopefully kami semua berjaya menghadapi sem ini & sem2 akan datang..Berjaya dgn cemerlang..
BITTAWFIQ WANNAJAH!!!

P/S: selamat menghadapi sem baru sahabat2 USIM..Begitu juga dgn yg lain..





SYUKRAN JAZILAN ^-^

Wednesday, 13 February 2013

Ilmu Bukan Pada Pointer

Views
Assalamualaikum W.B.T

Wadahku hari ini 13 Februari 2013...Dapat info hari ini sudah boleh menyemak result dari eStudent USIM..Baru hari ini aku berasa berdebar-debar menanti resultku..Selama cuti ini aku hanya sibuk dgn tugas lain..Entah mengapa resultku aku biarkan begitu..Tapi ini bukan bermakna aku lupa semuanya..Aku perlu memikul tangunggjawab yg telah diberikan padaku...

Baru beberapa jam yg lalu aku sudah menyemak resultku..Alhamdulillah..even aku bukan tersenarai dalam DL..Aku rasa bersyukur kerana resultku ada perubahan dari sem lepas..Alhamdulillah..bersyukur padaMu Ya Allah...

Aku tahu subjek untuk sem lepas agak mencabar..& aku hanya bergantung padaMu Ya Allah..Sesungguhnya aku telah berusaha sedaya  upaya semampu yg boleh..& aku bersyukur dgn apa yg telah Engkau berikan padaku..

Ilmu bukan pada pointer...Ilmu juga bukan setakat pada exam sahaja...Ilmu yg kita pelajari itu mesti sampai & kita gunakn dgn sebaiknya...

InsyaAllah..aku akan berusah dengan lebih lg utk mencapai result yg lebih cemerlang..Robbuna Yusahhil...




p/s: Mabruk pada rakan2 yg berjaya...mama yg kurang tu boleh usaha lg utk next sem...



SYUKRAN JAZILAN ^-^

Teruskan semangat

Views
Assalamualaikum W.B.T

Tinggal beberapa hari lagi untuk aku melangkah ke sem baru..Sem 4...Alhamdulillah..Bersyukur  sangat because Allah berikanku peluang untuk meneruskan study ku until peringkat ni...InsyaAllah lg 2 tahun akan tamat pengajianku dalam Ijazah Sarjana Muda Bahasa Arab & Komunikasi..

Earlier morning I made something like new creative..Memo untuk perkara-perkara yg penting utk sem dpn..
kreatif x???but simple^-^
Ni pun aku juz guna barang-barang terpakai..Kalendar tahun lepas then balut n lekat la guna kertas warna..Siap ;)...Selalu orang akan buat dalam bentuk buku..Tak pun juz lekat je pada wall...Hari ini aku try buat lain dari yg lain...

Dalam memo ni aku letakkan:
  • time table class
  • jadual study
  • list of assinment assingment
  • list of homework
  • others thing
  • MY WISHES(penting!!!)
Actually sekurang-kurangnya ada memo ni will reminder me about important things..So, dapat manage masa & kerja aku dgn terurus...Tak sabar nak isi content dalam memo ku ini ^-^..Rasa semangat untuk terus belajar...

Next sesi mengemas meja studiku..Rasa dah lama tak susun atur balik..Tak banyak buku lg..Sedang menanti buku-buku sem 4 *-*..Semangat....

Keadaan after diselenggara...Tak la kemas sgt..actually,not bad la ^-^

By the way,,,mesti ada semangat untuk meneruskan perjuangan..Tak kira apa cara sekalipun untuk maju kehadapan yg penting ada usaha dari diri sendiri..More effort!!!


p/s: sedang menanti result yg bakal keluar..mudah-mudahan dapat yg terbaik..InsyaAllah...
SYUKRAN JAZILAN ^-^

Tuesday, 12 February 2013

Menjadi Diriku

Views
Tak seperti bintang di langit
   
 Assalamualaikum W.B.T

Alhamdulillah..aku masih lagi diberi kesempatan untuk meneruskan wadahku ini...Tertarik dengan lirik nasyid Menjadi Diriku by Edcoustic...
 
Kekurangan pada diri??
Jangan kita bersikap lemah & malu dgn kekurangan diri kita...
Tidak ada seorang pun diantara kita yg sempurna kerana kesempurnaan itu milik Allah.. 
Even kita sedar & orang lain pun sedar diri kita memiliki kekurangan...  
Tetapi kita mampu untuk berusaha mampu menjadi yg terbaik....
Kita patut bersyukur dengan apa yg kita ada sebab itu semua anugerah dari Allah..
Jadilah realiti diri kita yg sebenar & sayangilah dia....
 
 
 Hayati lirik lagu ini..Walaupun pendek tapi bermakna.....
 
Tak seperti bintang di langit
Tak seperti indah pelangi
Karena diriku bukanlah mereka
Ku apa adanya

Dan wajahku memang begini
Sikapku jelas tak sempurna
Ku akui ku bukanlah mereka
Ku apa adanya

 Menjadi diriku
Dengan segala kekurangan
Menjadi diriku
Atas kelebihanku.......

Terimalah aku
Seperti apa adanya
Aku hanya insan biasa
Ku pun tak sempurna

Tetap ku bangga
Atas apa yang ku punya
Setiap waktu ku nikmati
Anugerah hidup yang ku miliki
 
 
 
Tak seperti indah pelangi
Karena diriku bukanlah mereka
Ku apa adanya

Wajahku ya memang begini
Sikapku jelas tak sempurna
Kuakui ku bukanlah mereka
Ku apa adanya

Menjadi diriku
Dengan segala kekukurangan
Menjadi diriku
atas kelebihanku

terimalah aku, seperti apa adanya
aku hanya insan biasa, tak mungkin sempurna
tetap kubangga, atas apa yang kupunya
setiap waktu kunikmati, anugrah hidup yang kumiliki
Tak seperti bintang di langit
Tak seperti indah pelangi
Karena diriku bukanlah mereka
Ku apa adanya

Wajahku ya memang begini
Sikapku jelas tak sempurna
Kuakui ku bukanlah mereka
Ku apa adanya

Menjadi diriku
Dengan segala kekukurangan
Menjadi diriku
atas kelebihanku

terimalah aku, seperti apa adanya
aku hanya insan biasa, tak mungkin sempurna
tetap kubangga, atas apa yang kupunya
setiap waktu kunikmati, anugrah hidup yang kumiliki


SYUKRAN JAZILAN ^-^

Monday, 11 February 2013

Rindu Itu Kurniaan dari Allah

Views

Assalamualaikum W.B.T 





Bicara tentang rindu... 
Ada apa tentang rindu..
Semua perkara kita boleh rindu..
Kita tak boleh halang & lari dari  perasaan tu...


Artikel dari Halaqah.net :
Para pejuang Allah taala yang mencintai Tuhannya pasti akan merindui syahid. Seorang suami yang mencintai isterinya pasti akan merindui isterinya jika berjauhan. Begitulah seterusnya.

Rindu menurut para ulama ialah sesuatu perkara yang berlaku kerana terlalu mencintai seseorang. Maka terkadang rindu dibaluti dengan sikap berjaga-jaga. Terkadang ada juga yang terlalu berlebih-lebihan dalam mengungkapkan kalimah rindu sehingga melangkaui batas yang diletakkan oleh Syarak.

Bukanlah semua rindu itu sesuatu yang tidak baik dan menjijikkan. Kerana rindu yang dihiasi dengan iman dan taqwa akan menatijahkan sesuatu yang terbaik bagi sang perindu.

Rindu seperti yang kita ketahui, merupakan perkara yang berlaku selepas hadirnya cinta. Maksudnya, bila cinta mekar maka rindu akan hadir secara tidak langsung. Rindu juga adalah merupakan amalan hati yang mana manusia tiada kuasa untuk menghalangnya.

Menurut Syeikh al-Qadhi Muhammad Ahmad Kan’an , seorang perindu yang benar-benar menjaga dan menyembunyikan perasaan tersebut daripada pengetahuan orang lain akan mendapat pahala dan ganjaran di atas mujahadah yang dilakukannya. Bahkan al-Imam Tahtawi radhiyallahu anhu menyebutkan di dalam hasyiyah Muraqi al-Falah (kitab fiqh Mazhab Abu Hanifah) , beliau menukilkan perkataan daripada al-Imam Suyuti radhiyallahu anhu :

“ Orang yang menyembunyikan perasaan rindu sebegini kepada seseorang yang dirinduinya maka jika dia mati dalam keadaan tersebut akan mendapat ganjaran seumpama golongan Syahid akhirat”.
 Copy by Halaqah.Net


Rindu itu adalah
Anugerah dari Allah
Insan yang berhati nurani
Punyai rasa rindu

Rindu pada kedamaian
Rindu pada ketenangan
Rindukan kesejahteraan
Dan juga kebahgiaan

Orang-orang bertaqwa
Rindu akan kebenaran
Kejujuran dan keikhlasan
Keredhaan Tuhannya

Orang mukmin merindukan
Anak-anak yang soleh
Isteri-isteri yang solehah
Keluarga bahagia

Para pencinta kebenaran
Rindukan suasana
Masyarakat yang terjalin
Aman dan sejahtera

Merindukan tertegaknya
Kalimah allah di muka bumi
Dan dalam merindukan
Keampunan Tuhannya
Merindukan cahaya
Yang menyinari kehidupan
Rindu kepada Tuhan



 p/s: Hendak rindu pada org lain boleh..Jangan terlebih2 sudahlah...Rindulah pada kedua ibu bapa kita sebab rindu tu kurniaan dari Allah =)

SYUKRAN JAZILAN ^-^

Saturday, 9 February 2013

Ada kesenangan di sebalik kesulitan

Views
ASSALAMUALAIKUM W.B.T

9 Februari 2013: TASCA(TamhidSport's Carnival)

Sungguh berat perananku dalam program ini..Hanya Allah sahaja yg tahu..Inilah kali pertamaku mengendalikan program sebesar ini..Selam ini aku hanya join program yg dibuat oleh orang lain sahaja..

Alhamdulillah..program hari pertama berjalan lancar even pada awalnya ada sedikit kekaluatan ^-^
But it's ok...Mana-mana program yg dibuat memang tidak lari dari situasi begitu...Robbuna yusahhil..

Even perasaan & hati nervouse + takut..Namun ku kuatkan juga diri ini..Adapun halangan & dugaan yg datang ketika program ini  harus ku tempuhi..Ada kesenangan di sebalik kesulitan yg dtg..Sabarlah...I believe that Allah always in our side...
"sesungguhnya sesudah kesulitan ada kemudahan"
                                                     surah al-Insyirah 5:6 

Seronok because dapat jumpe adik2 TAMHIDI junior kami di USIM..Selama ini kami duduk di satu tempat yg sama..hanya berselisih sahaja...Alhamdulillah..bila kami berjumpa mereka sangat sporting & ada chemistry..InsyaAllah..after program  ini ukhwah kami akan bertambah utuh & jitu..mudah-mudahan..

Aku rasa program ini banyak mengajarku bagaimana menjadi seorang pemimpin...pemimipin yg mampu mentadbir anak buahnya dgn baik...& important things that I get new knowledge & experience how to handle & to guide a programme....

Tahniah buat adik2 yg berjaya...Yg kurang berjaya jangan sedih-sedih ye..InsyaAllah boleh sertai lagi program yg akan datang..Hopefully, program ini akan berjalan dgn jayanya hingga ke akhirnya...InsyaAllah...

Ya Allah...Kau berikan kesenangan kepada kami....


p/s: menanti hari esok apa yg kan berlaku ^-^



SYUKRAN JAZILAN ^-^

Tuesday, 5 February 2013

Tenangkan Hati Ini

Views

ASSALAMUALAIKUM



HATI DAN PERASAAN???
Perit n pedih bila ad masalah yg melibatkan hati n perasaan ni..Manusia seringkali tidak boleh mengelak dari masalah ini..Aku tak berani nak meluahkan masalah ku pd sesiapa even pd parents ku apatah lg pd kawanku...mungkin org boleh mentafsirku aku seorg yg ceria n periang..Tapi bg ku seorg perahsia n suka memendam...
Hanya pdMu Ya Robbi ak mengadu,,ak meminta...tenangkan hati n jiwaku...Mudah-mudahan segala masalah n keperitan hatiku dapat diubati..Ya Robbi..Ak mohon pdMu...Permudahkanlah segala urusanku..Kuatkanlah n teguhkan hatiku menghadapi dugaan ini...Redhailah hubungan ku sesama makhluk mu yg tersayang...n berkatilah hubungn kami..Mungkin jarak adalah pemisah kami...semoga ada hikmah disebalik ini n kami terpelihara dari segala keburukan,,Amiin..Ya Robb..




SYUKRAN JAZILAN ^-^

Man Jadda Wajadda

Views
Assalamualaikum W.B.T

Sempena cuti sem ini masaku banyak diluangkan di rumah bersama family tercinta...So, peluang ni aku ambil untuk mengutuhkan lagi hubungan dengan mereka..Kebetulan pula nenekku ada di di sini...

Cerita mengenai adikku yang terakhir...Suka sangat bila melihat dia belajar..Ada semangat..Aku la jadi cikgunya di rumah ^-^..Mengajar kanak-kanak yang masih kecil memang banyak cabaran & memerlukan kesabaran...Teringat pula ketika aku bekerja di Kafa dahulu sebelum melangkah ke universiti...Rindu pula pada anak-anak itu ^-^

Adikku ini baru berusia 6 tahun..Tahap pembacaannya masih dalam keadaan sederhana..Bila dia mula mengeja..Satu kampung boleh mendengarnya...Rasa kelakar pun ada...Tak kisah la word yang dieja tu salah ke betul..

  
ga bunyi ga atau ja???


Alhamdulillah..apa yang diajar padanya mudah ditangkap..Aku rasa bangga sangat dengan semangat yang ada padanya..Hopefully, adikku yang comel dapat terus mengeja dan belajar dengan baik kelak..InsyaAllah...

p/s: Man Jadda Wajadda =)

SYUKRAN JAZILAN ^-^

Monday, 4 February 2013

Sabarlah Wahai Hati

Views


ASSALAMUALAIKUM W.B.T


 http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSunkJfBQ5tfD0tk5iEFabU4vwueDFqLPhwwhM63opXUereQirnuA&reload=on



Hati & perasaan...
Ikut kata hati berlandaskan iman atau nafsu ? 

Isu paling hot sekarang antara anak2 remaja sekarang mesti mengenai "perkahwinan"
Sejak dah tinggal di u ni..Kalau duduk borak2 dengan kawan2 mesti timbul isu ni..takkan habis .. =)
selagi tak kahwin ,selagi tu la x habis bab ni^-^ .. maklum la ..usia pun semakin meningkat .. bila lagi nak dirikan masjid kan ..bila lg nak sempurnakan separuh dari agama ni kan ..Persoalannya...bila n dengan siapa, tiada siapa pun boleh jawab ... sebab ALLAH MAHA MENGETAHUI segalanya ..

Kita hanya mampu merancang .. merancang ,merancang ,merancang ,sampai la sekarang ni teruskan merancang.. tekad sekarang nak bergerak ikut takdir ILAHI ..Kaum Adam yg hadir hanya sekadar persinggahan sementara .. kita merancang ,Allah jua yg tentukan segalanya n sebaik2 perancangan itu kan perancangan ALLAH ..sbg hamba-NYA ,redha n pasrah itu yg terbaik....

Siapa tak mahu kaum Adam yg soleh an?? Ingat lg pesan makku" Along,,kalau nak berkawan tu carilah yang sesuai..jangan kira pada hartanya..yg penting dia dapat memberi kebahagiaan n ikhlas dengan kita..Soleh n dapat membimbing kita serta keluarganya..mudah2an anak emak ni dapat yg begitu.." Aku cepat2 menadah tangan.. Amiin^-^ Bukan harta x penting..Penting juga..tapi jgn lah berlebihan sangat..asalkan dia mampu menanggung kita n keluarganya..

Sekarang ni ramai yg kahwin pada usia muda..Begitu juga saudara n rakan2 ku..Rasa x sabar pun ad nak melalui alam yg indah ini..huhu..(ade calon dh ke??)hehe..Tapi...aku katakan pd hatiku sabar..sabar..sabar..pasti aku juga akn melaluinya..cuma x tahu bila je =)

Even dah ad calon pun..kita kena hati2 n kena kenal hati budi masing2...Berkawan macam biasa...Jagalah adab n batasmu sebagai seorg Muslimah..jgn berlebih2 sangat sebab kita ni masih student lagi...Ad org kata bercinta lpas kahwin tu lagi indah ^-^... jangan sampai terjerumus dengan maksiat..Allah murka sahabat2..Apa yg penting kita berkawan n sayangkan seseorng tu  kerana Allah...

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSQQdJUwklxAUwxAjvGxHhY4VPyx6edpRgTiaJ4LaK_pYgdfe6QCA
soal takdir n jodoh..??InsyaALLAH..Allah tu Maha Mengetahui..Allah dah jadikan manusia2 ni berpasang2 an..Kita merancang.. Then Allah yg tentukan..Sesungguhnya perancangan Allah tu lah yg terbaik =)
So...Sabarlah..sabar itu ad hikmahnya.. N jagalah hatimu...
Fokus dulu pada stdy yg masih bergelar student..Kalau dah sampai masa tu..Benda yg baik eloklah dipercepatkan..

"Dalam sebuah percintaan, janganlah kamu sesali perpisahan tetapi sesalilah pertemuan. Karena tanpa pertemuan tidak akan ada perpisahan. Menikahlah dengan orang yang lebih mencintai diri kita daripada kita mencintai diri orang itu. Itu lebih baik daripada menikahi orang yang kita cintai tetapi tidak menyintai diri kita karena adalah lebih mudah mengubah pendirian diri sendiri daripada mengubah pendirian orang lain."

P/S:  pesan pd hati kita...Sabar ye =).. Banyakkan memohon n meminta pada-NYA...

SYUKRAN JAZILAN ^-^

Qada' & Qadar Allah

Views

Assalamualaikum W.B.T



Sedih & rasa terharu sangat after melawat my cousin..Hanya Allah yang tahu bagaimana  perasaan bila melihat keadaanya..Memang tidak disangka dia akan jadi begitu..Itulah dia Qada' Qadar Allah berikan kepada kita..Kita tak tahu apa akan jadi dengan kehidupan kita after ni...Mudah2an semuanya baik2 kehendaknya..
Aku tak sanggup melihat keadaanya ..Mengerang kesakitan..Kaki sebelah kananya telah dipotong..Akibat daripada penyakit kencing manis...MasyaAllah..Aku bukan nak mengaibkan beliau..Tapi untuk perkongsian bersama...
Emak ku banyak menasihat kan dia  supaya kuat semangat untuk menjalani hari2 yang bakal mendatang..Fikir mengenai anak2..Aku kasihan melihat anak-amaknya..Ada yang masih bersekolah lagi diuji dengan dugaan sebegitu & tambahan pula ayah kesayangan mereka baru meninggal dunia 6 bulan lepas..n aku kagum sangat dengan mereka sebab semangat mereka kuat & tabah menghadapi dugaan ini..
Alhamdulillah..even keadaan emak mereka begitu..Anak2 mereka tidak  malu malah bertanggungjawab menjaga emak mereka..Kecil2 sudah belajar erti hidup susah...Alhamdulillah..Aku bersyukur sangat kehidupanku elok & aku dapat belajar dari mereka erti kehidupan sebenar..Aku doakan agar kehidupan mereka bertambah2 elok selepas ini..Setiap kejadian n dugaan yg berlaku tu ada hikmahnya..Cuma kita tak tahu apa hikmah disebaliknya...
Aku harap..mereka sabar & tabah menghadapi ujian & dugaan yang Allah datangkan pada mereka..Tak semestinya dalam hidup kita ni akan bahagia & gembira sahaja..Setiap ujian itu pasti akan datang...Mudah-mudahan mereka redha dengan apa yg terjadi n mengambil pengajaran daripada situ..Begitu juga peringatan buat diriku n sahabat semua...

ان الله مع الصبرين
"Sesungguhnya Allah bersama orang-orang yang sabar"
p/s: Ingatlah..setiap dugaan yg Allah datang kan kpd kita ad hikmahnya...Kita kena sabar n ikhlah menerimanya..sabar itu separuh daripada iman....


SYUKRAN JAZILAN ^-^

Nawaitu Kerana Allah

Views

Assalamualaikum W.B.T

Sepanjang cuti  sem ini aku hanya menghabiskan masa  di rumah..
Sedang mengadap laptop & t mengemas kini file & folder yang tidak diguna then terbuka folder picture..Folder picture ZOO NEGARA ^-^

Mengimbau kembali waktu pergi ke Zoo Negara..Pergi sebagai Volunteer ^-^ Bukan senang nak jadi volunteer an??
Alhamdulillah..aku adalah insan yang bertuah & dipilih untuk jadi salah seorang sukarelawan..
Sukarelawan ape?? ^-^ sukarelawan di Zoo Negara =) ..Even benda ni dah hampir dengan exam..Aku tetap dengan hati terbuka pergi & then nak tahu apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan volunteer 2...

Wah bila sampai pintu masuk Zoo Negara 1st sekali dalam fikiranku...Nak jumpa dengan KUDA KERDIL  yang berlakon dalam cerita ZOO tu =) Mudah-mudahan jumpa la...Tapi main aim event ni nak jadi volunteer n niat tu kena betul..buat kerja ni ikhlas kerana Allah..

Sampai je dalam zoo,kami dibahagikan kumpulan & tugas then ikut leader serta tempat yang ditetapkan...Alhamdulillah aku serta 5 orang rakan sekumpulanku dapat supervisor yang nak dikatakan OK la =)(Pak Cik Hassan)macam pernah tengok ^-^

Alangkah teruja & terkejutnya aku...KUDA yg kutunggu2..Akhirnya..Jumpa juga...Depan mata dah..HOBBIT & WIZARD...Comel sangat...Mula2 nampak macam ganas...tapi lama2 jinak dah...Mula lah sesi bergambar dengan "Sang Kerdil" ni=)

http://2.bp.blogspot.com/-xZUGYbg5bwM/T-NNfL23mZI/AAAAAAAAACQ/sryIdHxvpQ4/s320/DSCN4685.JPG
Sang Kerdil HOBBIT n WIZZARD(tangan sape tu?cuba teka???)


Bergambar2 juga..Kerja jalan juga..aku & yang lain diminta membuat kerja harian sama seperti staff2 zoo ini lakukan..sapu sampah,beri makan pada haiwan,bersihkan kandang n macam2 lagi..Kerja yg diberi tak la berat sangat...Just yang ringan2  =)

Seharian berada di sana...Banyak benda baru yang dipelajari..Haiwan2 ni makan apa? Cara hidup mereka bagaimana..Banyak new knowledge yang dipelajari..Tak sia-sia kami semua join aktiviti ni..Even penat buat kerja yg tak seberapa ^-^ tapi best sangat bersama dengan haiwan2 ni specially si Sang Kerdil ni..hihi


Rasanya kalau ada lagi program nak pergi banyak kali pun takpe..Betul tak??Banyak faedahnya..Selain kita tak membazir masa & tidur je dalam bilik..Sekurang2nya ada la benda yang berfaedah untuk dibuat..Buat kerja ni pun bukan semata2 nak dapat nama..Sebenarnya niat kita kena ikhlas kerana Allah..Mudah2an apa yg kami lakukan ini mendapat balasan baik kelak =)


http://2.bp.blogspot.com/-yKGM0xTsdfs/T-Q86Fud_DI/AAAAAAAAACc/zcPrULQI33M/s320/DSCN4771.JPG
tempat kerja kami

p/s: Bekerja n buat amal tu kita kena lah niat kerana Allah =)

SYUKRAN JAZILAN ^-^

Wadah Cinta Solehah

Views

Assalamualaikum W.B.T

Aktiviti mengemas sempena cuti ini memang sudah menjadi rutin harian aku..Bila buka box yang penuh dengan buku..Terjumpa la satu buku ni...WADAH CINTA SOLEHAH..sedap namanya..

Nak share dengan sahabat semua dengan satu buku motivasi yang amat menarik sekali untuk di baca..
"Wadah Cinta Solehah" merupakan buku pertamaku beli menggunakan BAUCER buku =)
memang rugi kalau tak menggunakan baucer tu dengan sebaik2nya..

Alhamdulillah..Akhirnya berjaya juga aku mengkhatamkan buku ni even dah lama dh beli..Tapi tak sempat nak baca =)


Wadah Cinta Solehah

 untuk menggambarkan rasa hatiku,
rasa cintaku dan cintaku,
memendam niat hati yang menyala,
Tapi, kerana keterbatasan reda dan reda,
ku tahu Dia Maha Mendengar,
dan sangat mendengarkan semua luahan hatiku,
ungkapan ini sekadar wadah,  untuk rasa cinta dan cintaku
-wadah cinta solehah-

Tajuk & cover buku ni interesting kan...Isi kandungannya pun menarik dan berguna untuk kita semua..
terutama sekali kita yang masih lagi digelar remaja..

  Didalam buku ini banyak kata2 motivasi & nasihat yang baik & boleh membangkitkan
semangat kita untuk berjaya..pelbagai tips2 yang mudah dan berguna sesuai untuk kita pelajari.
Terdapat pelbagai grafik, foto dan ilustrasi yang bewarna-warni disediakan..So,kita tak lah boring sangat nak membacanya..


Di bawah ni ada serba sedikit mengenai "Wadah Cinta Solehah"

Tajuk: Wadah Cinta Solehah

Penulis: Rusnah Abu Samah

Harga: RM28.00

Jumlah muka surat: 226 ms termasuk cover page
Bagaimana Mahu Jadi Pelajar Cemerlang?

• Allah mencipta kita dengan penuh kesempurnaan. Bertindaklah dengan cemerlang.
• Pelajar yang tidak berdisiplin semasa belajar, besar kemungkinan tidak berdisiplin sepanjang hayatnya.
• Semua orang mahu berjaya tetapi segelintir sahaja yang berjaya kerana mereka berjaya mengawal nafsu dan emosi.

Petikan di atas merupakan antara tips-tips yang terdapat dalam buku Wadah Cinta Solehah. Buku ini sesuai untuk motivasi para remaja yang mencari erti cinta sebenar sebagai seorang anak muda.


Kalau nak tahu lebih lagi mengenai cerita dalam buku ni..
boleh la beli di kedai2 buku berdekatan.. 
Best sangat2!!!!!!!! 


p/s:gunakanlah kemudahan yang diberi dengan sebaik2nya =)




SYUKRAN JAZILAN ^-^

Sunday, 3 February 2013

Sabarlah Dalam Penantian

Views
 
Menanti itu bukanlah satu penyiksaan..
Menanti itu juga bukan satu beban..
Jika kita menantinya dengan ikhlas..

Sesungguhnya ALLAH sengaja menguji kita dengan melambatkan sesuatu yang kita dambakan..

Sebenarnya ALLAH telah mengatur sesuatu yang lebih baik untuk kita yang sedang menanti..


Menantilah dengan penuh kesabaran..

Menantilah dengan penuh keimanan..

Kerana InsyaAllah ,


Akhir dari penantian itu adalah kebahagiaan..

Jangan pernah berhenti berdo’a dan meminta..
kerana ALLAH lah yang Maha Memberi..
Tetaplah menanti dengan sabar jawapan_NYA..
Kerana janji ALLAH itu BENAR ..YAKINLAH...

SYUKRAN JAZILAN ^-^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...